eti_cerca title=

Pròximes Activitats

EL SAIG Gener 2014EL SAIG Gener 2014

Publicat 16/01/2014, 20:20
page1image400

PRESIDÈNCIA

Federació Balear de Muntanyisme i Escalada No 16 HIVERN 2014 Publicació trimestral Pròxim número 1 de març

EL SAIG

GENER FEBRER - MARÇ

Bon hivern a tots, esperem que un dia d’aquets es digni a fer un poc de neu i puguem gaudir dels paisatges nevats de la serra, que tot plegat en comencem a tenir ganes.

Vos faré un petit resum del que han estat aquets darrers mesos i el que anem preparant pels propers.

En quant al la reforma del refugi d’en Xim Quesada, se va fer una trobada d’excursionistes veterans per recaptar diners per la seva adequació, amb això i la venda de camisetes hem anat fent un petit racó i ja el mes de Desembre començarem les obres, agrair a tots als que fins ara vos heu implicat en les mateixes i molt especialment al Grop Excursionista de Vilafranca que va aconseguir que el propietari d’una teulera ens regales les teules i revoltons necessàries per la restauració, queda molt per fer, el material està dipositat a les cases velles de l’Ofre esperant que entre tots l’anem pujant al refugi.

El cap de setmana del 19-20 de Gener el grup excursionista de sa Indioteria i s’Alzina tenen programada un excursió per pujar material, tot aquell que hi vulgui anar se posi en contacte amb ells, el cap de Setmana del 25-26 hi anirem a clavar els llenyams i a començar a col·locar revoltons, també agrairíem la presencia de gent per pujar picadís, aigua i ciment així com totes les teules possibles, tota ajuda es poca si ho volem tenir llest les primeres setmanes de Febrer.

Hem començat a fer passes per integrar els practicants de Marxa Nòrdica dins l’àmbit federatiu, cosa que quedarà enllestida en la propera Assemblea General amb l’aprovació de les modificacions als nostres Estatuts per integrar aquesta modalitat i les seves competicions. Aquestes passes ja les ha fetes la federació Andalusa i està com nosaltres la federació Castellano-Leonesa.

Un altre tema que sol resultar intempestiu sol ser el de les assegurances, aquest any ens plantejaven una forta pujada que anava entre els 8 i els 15 €, finalment ha quedat entre 2 i 4€ després de moltes hores de reunions, i trucades telefòniques.

Ha tornat saltar la llebre amb les taxes que te aprovades l’ajuntament de Bunyola per escalar a la comuna, fins ara no les havia cobrat, però amb el començament de la temporada de caça pareix que ha advertit que les començaran a cobrar, pel que sabem sols s’està cobrant als vehicles que pugen fins cal Garriguer i pel lloguer i la pernocta a la caseta del Garriguer. Ara per ara els escaladors han començat a conscienciar-se de la necessitat d’anar plegats a l’hora de fer accions en contra de les politiques que en breu començaran a aplicar-se i que el mon de la muntanya sofrirà uns canvis als que fins ara no estàvem acostumats i que poder coaccionar el lliure accés a algunes parts de la serra.

Les curses per muntanya se presenten amb el format habitual de la copa, tot i que hi ha algunes novetats en els recorreguts i ha causat baixa una de les clàssiques ( la cursa del

Teix), també intentarem un nou format de lliga de curses per Muntanya, on esperam que entrin les populars de muntanya i curses Open, aquestes curses serviran de promoció per l’esport i estaran obertes a tot aquell que vulgui participar. Les curses de promoció per a nins i joves seguiran el mateix format que l’any passat, possiblement amb alguna nova incorporació.

En aquets moments estem apunt de firmar un acord amb la Federació d’Atletisme de les Illes Balears per que tant els seus federats, com els nostres puguin participar uns a les curses Open i Populars com a federats pagant 2€ de suplement i els federats en Muntanya ho puguin fer a les curses de cross amb el mateix suplement.

Esper no haver-vos cansat massa amb tota aquesta retòrica i que disfruteu de un meravellós 2014 muntanyer.

Recordar-vos que per estar més al dia del que va fent la federació doneu m’agrada al nostre Facebook on anem penjant les noticies dia a dia.

AVENTAGES FBME

15% DE DESCONTE EN ROBA I MATERIAL LES TENDES ES REFUGI I BON CAMÍ, 5% DE DESCONTE EN MATERIAL D’ORIENTACIÓ I LLIBRES.

10% DE DESCONTE EN LES ALTRES BOTIGUES DE MUNTANYA.
20% DE DESCONTE A FISIOHOLISTIC EN MASSATGES I TRATAMENTS

20% DE DESCONTE EN LA PERNOCTA I 10% DE DESCONTE EN EL MENJAR ALS REFUGIS DE LA RUTA DE PEDRE EN SEC.

SECRETARIA

La secretaria és el centre d’operacions de la Federació. Aquí es desenvolupa tota la activitat administrativa: tramitació de llicències, sol·licitud de subvencions i comptabilitat. A més, és el punt d’informació on adreçar-vos per a qualsevol qüestió.

page2image14704

Adreça: Casal de Federacions, Palma Arena. Avda de l’Uruguai, s/n.
Tel: 971291374 Correu electrònic: secretaria@fbmweb.com
Horari: dimarts, dijous i divendres de 18 a 21 h. Dimecres matí de 10 a 13 amb cita prèvia.
Consulteu el nostre web :
www.fbmweb.com

ESCOLA BALEAR D’ACTIVITATS DE MUNTANYA (EBAM)

L’E.B.A.M. és l’organisme docent de la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada, és l’encarregada de la formació d’esportistes i tècnics en muntanya.

FORMACIO D’ESPORTISTES
Cursos monogràfics
Ens podeu comunicar la inscripció a infoebam@gmail.com
En cas de no estar federats, ens heu de fer arribar el vostre nom complet, no de DNI i data de naixement.
Tota la informació la podeu trobar al nostre web
www.fbmweb.com_ebam_cursos

18 i 19 gener de 2014 Curs d’iniciació Torrents 18 i 19 gener de 2014 Curs d’iniciació Escalada 25 i 26 gener de 2014 Curs d’iniciació Torrents 25 i 26 gener de 2014 Curs d’iniciació Escalada

8 i 9 febrer de 2014 Curs avançat Torrents
8 i 9 febrer de 2014 Curs avançat Escalada 15 i 16 febrer de 2014 Curs avançat Torrents 15 i 16 febrer de 2014 Curs avançat Escalada

15 i 16 març de 2014 Curs avançat Torrents 15 i 16 març de 2014 Curs avançat Escalada 22 i 23 març de 2014 Curs avançat Torrents 22 i 23 març de 2014 Curs avançat Escalada

CURS D’INSTRUCTOR BENEVOL D’ESPECIALITAT EN ESCALADA FBME

Aquest curs està adreçat a tots aquells que exerciu com a instructors d’escalada en l’àmbit federatiu (clubs, associacions, etc) i voleu perfeccionar la vostra tècnica de guiatge, a més d’obtenir un reconeixement per part de la FBME com a tècnic. Data d’inici: 29 d’abril

Data de finalització: 14 de juny
En projecte:
CURS DE JUTGE-ÀRBITRE DE CURSES PER MUNYANYA

Targes de TÈCNIC ESPORTIU i TÈCNIC EBAM

Els tècnics esportius i els instructors voluntaris podeu disposar d'una credencial federativa, coberta amb una assegurança de responsabilitat civil i una assegurança per a totes les activitats que desenvolupa l'EBAM. L'adquisició d'aquesta tarja suposarà un cost addicional de 20 €.

page3image19264 page3image19424 page3image19592

TECNIC ESPORTIU

Bloc específic 2014
Per a la realització d’aquests cursos és imprescindible estar federat. Nivell 1 en modalitat A i nivell 2 en modalitat B.

Per a qualsevol consulta, l’EBAM està oberta els dimecres i divendres de 19 a 20h. Podeu telefonar al 971291374 o escriure a infoebam@gmail.com

COMITÉ DE SENDERS

S’acaba un any i també el seu darrer trimestre. En el transcurs daquest període a la federació s’ha estat treballant de valent en les tasques pendents. En les darreres reunions de la junta i l’assemblea de clubs es varen pactar una sèrie de pautes per millorar i promocionar el muntanyisme a la nostra comunitat. Les idees que van sorgir foren:

L’Arreplegada.de grups excursionistes
Fou un èxit, en el que es reuniren muntanyencs de distints clubs, de tot l’àmbit de la FBM els dies 20 i 21 d’abril. El públic va ser acollit pel club de Son Servera Camina Caminaràs, on ens van ensenyar a estimar el seu entorn, i que no sols tenim la serra. Varen ser dues jornades festives del muntanyisme. A la cloenda es va debatre els interessos dels muntanyencs i noves propostes per seguir millorant així com la pròxima edició de l’arreplegada.

La trobada d’excursionistes veterans
Organitzada pel club d’Esporles els Ermassets el 10 de Novembre, pels voltants del seu
poble. Va ser una jornada entranyable i festiva, en la que es varen reunir els excursionistes veterans en l’objectiu d’anar un cop mes tots junts a la muntanya. També s’aprofita per fer un petit homenatge a alguns dels que en els seus temps van començar a crear els fonaments del muntanyisme balear. Cal agrair als Ermassets per l’èxit de la convocatòria. La trobada era solidaria amb la rehabilitació del refugi Xim Quesada.

La rehabilitació del refugi Xim Quesada al Cornadors
És una idea que rondava des de fa temps en la federació. Ha portat moltes negociacions, així com permisos i estudis. Ha anat guanyant color amb el temps fent distintes actuacions, recaptant fons, i animant als clubs en involucrar-se. Però en el mes de
Desembre s’han iniciat les obres a càrrec de voluntaris del club de Vilafranca. Han retirat la teulada i aviat la tornaran a construir. Només cal organitzar les properes jornades de rehabilitació del camí, en la que es netejarà, senyalitzarà correctament, es repararà l’esboldrec i el pont. Així com les jornades de transport del material que serà molt costós, haurem de pujar el material a les nostres espatlles. El material ja està a la cotxera de les cases de l’Ofre. Cal organitzar les jornades de transport en les que tota col·laboració serà agraïda. En canvi les jornades de rehabilitació del refugi ja estan organitzades pels voluntaris de Vilafranca. Des de la federació només animar-vos a formar part a la història del muntanyisme balear col·laborant en les pròximes jornades de voluntariat. Per més informació preguntar als clubs o a la federació.

Jornada de neteja camins
Des de fa anys molts clubs ja duen a terme iniciatives de neteges de camins. Són un fet que ens honren com a excursionistes i fan que millorem el nostre entorn i ampliem

page4image26576 page4image26736 page4image26896 page4image27056 page4image27216

l’oferta de senders transitables. La federació anima a portar a terme noves iniciatives per part dels clubs i dóna suport. També continua lluitant per frenar les prohibicions de transitar per senders públics.

Marxes de regularitat
És una iniciativa de la federació, en la que s’estudia implantar una nova prova en la qual no hi haurà una competició en la qual es premiarà els tres primers de cada prova. Si no que conjuntament amb els clubs interessats, s’organitzarà un calendari d’excursions obertes a tots els federats. L’objectiu és crear un ambient de germanor entre els distints clubs i fer activitats en les quals es puguin apuntar qualsevol, independentment del club que sigui. Es crearà una fitxa individual en què s’anotarà les rutes que es realitzin. Al final del calendari, es premiarà el que més quilometres hagin caminat. Encara no està del tot organitzat, cal crear el calendari i inscriure les rutes que els clubs organitzin. Esperem que sigui un èxit i tingui una bona resposta per part dels participants.
Per part de la vocalia de senderisme, esperem noves propostes i iniciatives, per posar en funcionament en el transcurs del nou any en el que entrem. Així com desitjar-vos un bon any en el que tots podem gaudir del muntanyisme.

COMITÉ DE TORRENTS

Benvingut nou any barranquista que se inicia amb els cabdals que ens han deixat les bones darreres pluges de l’any 2013 que una mica tard però van arribar amb intensitat i han omplint els aqüífers de la Serra amb abundant aigua.

Com de Costum farem una mica de crònica de l’any passat en el que es veu com el barranquisme agafa molta afició com esport incrementant els practicants sobretot els caps de setmana després de puges en els Torrents més clàssics com Coanegra, Almadrà, Es Lli, Biniaraix, Na Mora, Mortitx i es Gorg Blau-Sa Fosca, i així i tot, no han de minvar els aspectes bàsics de seguretat (molta gent sense casc), formació (falten coneixements bàsics) i sobretot respecte a la Natura!

Però a més dels descensos en que consisteix la base de la nostre disciplina esportiva hi ha altres esdeveniments que han estat rellevants al 2013:

Autoritzacions d’acord al Decret 19/2007 de 16 de Març per a realitzar els descens de Barrancs al Paratge Natural de la Serra de Tramuntana, és un tema al que se li ha afegit per Llei l’abonament d’una taxa per a l’emissió de l’autorització i que amb moltes contradiccions, no té encara un sistema clar de gestió per part de l’administració pública encara que s’han rebut autoritzacions a canvi de l’abonament de la taxa de 2€ per participant.

Presentació dels resultats de l’enquesta Barranquista al darrer Saig de Tardor.

Participació al Comitè Nacional de Descens de Barrancs de la FEDME que anualment reunirà a les Federacions Autonòmiques per unificar criteris com per exemple les ACOTACIONS dels Barrancs a nivell Internacional.

page5image24744 page5image24904 page5image25072 page5image25240 page5image25408

V

La lletra V seguida de un nombre del 1 al 7 (la escala queda oberta a l’alça) per a la dificultat de caràcter vertical.

a

La lletra a seguida de un nombre del 1 al 7 (la escala queda oberta a l’alça) per a la dificultat de caràcter aquàtic.

IV

Una xifra romana del I al VI (la escala queda oberta a l’alça) per el compromís i envergadura de la aproximació, descens i retorn del barranc.

page6image13296

Hem sabut del desequipament de l’escape conegut amb el nom del “Pas des Francesos” al final del Torrent de Na Mora i també la sorprenent retirada dels equipaments a la part esportiva del Torrent de Comafreda. Pensem que aquests fets o actuacions anònimes no ajuden en res a la unió dels barranquistes ni la seva seguretat, generant debats estèrils i dificultats per a la pràctica dels esports de muntanya.

Nova figura incorporada al Comitè de Torrents de Col·laboradors interessats en ajudar al Barranquisme a les Illes que aporten noves idees a les reunions Trimestrals del CTIB, els darrers en fer-ho Miquel Angel Garcia i Jaume Escales Prats.

Esdeveniments on s’ha col·laborat com el Balearik 2013 (III Trobada Internacional de Barranquisme i Espeleologia a Mallorca) o la projecció de l’equip ECH a Manacor: RUNCHET KHOLA – Las entrañas del Gigante” que probablement tornaran per el Festival de cinema de Muntanya.

I que ens espera al 2014?
Doncs a més d’esperar poder realitzar descensos de barrancs amb seguretat,

El Comitè de Torrents anima als esportistes muntanyencs a realitzar les sol·licituds de permisos per a la realització d’activitats en les zones d’ús limitat com són els torrents, indicant la modalitat B o superior d’esportista federat en esports de Muntanya i una relació dels torrents que es descendeixen habitualment i amb la freqüència anual aproximada.

page6image25240 page6image25408 page6image25576 page6image25744
page7image416

Un altre fet és l’abonament de les Taxes, que de moment volem donar suport a plataformes que s’estan generant com el col·lectiu independent d’escaladors per unes MUNTANYES LLIURES DE IMPOSTS qui pròximament es reuneixen aquest Gener 2014 per definir les actuacions a realitzar.

Mirarem de donar continuïtat a les reunions Trimestrals del Comitè de Torrents per debatre els assumptes que ens afecten per a la realització del Barranquisme i les competències Federatives de les Illes en aquesta disciplina.

Col·laborarem en l’organització de la celebració que vol dur a terme la Conselleria d’Esports per recordar el 50 aniversari del primer descens del Torrent del Gorg Blau Sa FOSCA, fita històrica a Mallorca dels inicis del nostre esport actual i la seva evolució, fet per el que convidem a tothom a participar amb aportacions de fotografies o material que ja estem recuperant, i mirarem de mantenir-vos informats.

Assistirem a la reunió anual de les Federacions Autonòmiques del Comitè Nacional de Descens de Barrancs de la FEDME qui ens va fer arribar la següent informació relativa a la seva darrera reunió internacional i que es molt important per definir la nostre posició davant l’anunci del pròxim esdeveniment que es vol realitzar a Mallorca: RIC 2014

Es tracta d’un debat important per el fet de les competències en l’esport del Barranquisme i que pareix esser que es voldria debatre a la IV trobada Internacional del Balearik 2014 organitzada conjuntament amb la entitat francesa RIC, per a la que hem rebut una sol·licitud de col·laboració amb documentació insuficient per poder garantir la participació d’acord als estatuts Federatius. Esperant regularitzar la situació en els pròxims mesos de forma coordinada amb la FEDME i la FBME i els organitzadors locals.

En atenció als informes d’alguns federats, en aquests pròxims mesos, es coordinarà per corregir el mal estat d’algunes instal·lacions que s’han fet mal bé per les crescudes o per els despreniments de roques en alguns barrancs com és el cas de Biniaraix.

Com de costum quedem a la vostre disposició per atendre qualsevol consulta relacionada amb el món del barranquisme a les Illes Balears a través del correu electrònic c.torrents@fbmweb.com

Bons descensos amb seguretat per tot l’any 2014!

Seny, Salud i muntanya!
Comitè Torrents de les Illes Balears
FBME

page7image20384 page7image20552 page7image20720

Asociaciòn Internacional de Descenso de Barrancos: Se ha acudido a la reuniòn de

Niza sobre el futuro de la AI de descenso de Barrancos. En estos momentos se

sigue en una situaciòn de espera a ver si Francia puede tener un solo representante

para poder llegar a una estructura similar a la de la UIMLA y la UIAGM, de un

representante por país.”

page7image26472

COMITÉ D’ACCESSOS I NATURALESA

L'any 2013 va esser molt dolent per la implantació taxes per a l'accés esportiu a Tramuntana, fet que ens va obligar a realitzar multitud de reunions, alternatives i propostes a la Conselleria durant tot aquest passat any. La constància en les nostres reunions ens ha regalat la confirmació al BOIB d'una sèrie de exempcions i beneficis als particulars i a les entitats, sempre que sigui sense ànim de lucre. No hem pogut aconseguir totes les nostres reclamacions però si hem aconseguit que cedissin amb alguna cosa.

Si teniu paciència per llegir el següent text voreu els resultats i els beneficis que tindreu, no sols beneficien als federats sinó a tota la societat balear en general:
El BOIB no es que es digui que deixin d'estar en vigor les taxes, les manté als espais naturals protegits i a les finques públiques, però cita textualment el següent: No estarán sujetas a esta tasa las actividades a que se refiere el hecho imponible cuando se lleven a cabo individual o colectivamente al margen de una entidad organizadora. En poques paraules, si aneu a la muntanya a practicar a nivell individual o col-lectiu una activitat esportiva autoritzable, que no estigui organitzada per part de cap entitat, sigui amb ànim de lucre o no, on s'inclouen els Clubs, la pròpia Federació, empreses, o d'altres, no haureu de pagar. Heu de tenir present que com a esports autoritzables tenim el barranquisme, l'escalada i l'espeleo, activitats que encara que no hagueu de pagar com a particulars, si que haureu de continuar demanant autorització, amb l'amenaça de que si no demaneu l'autorització, haureu de pagar una multa si vos enxampen.

En relació a l'acampada, que també és obligatòria la sol·licitud d'una autorització, entenem que es pot demanar dins del marc no esportiu, el BOIB no cita activitats no esportives, només cita el cobrament per a la realització d'activitats esportives dins del marc d'una entitat o amb un ànim de lucre.

Penseu, com vos hem dit, que les taxes encara estan en vigor en els casos que hi hagi ànim de lucre o es realitzi per part d'una entitat qualsevol. En aquets casos s'ha de pagar una quantia a l'autorització per a la realització d'activitats esportives a un espai natural protegit o finca pública. Aquesta xifra serà de 60 euros anuals per espai o finca pública autoritzada i per a cada activitat, i afecta a la pròpia Federació i les proves que desenvolupa.

En aquest cas l'autorització per a la realització de proves esportives a un espai natural protegit o a una finca pública serà de 2,5 euros per participant i prova, amb un import mínim de 60 euros per autorització.
Existiran exempcions de pagament per a l'Administració. També haurà exempcions amb la Federació quan les proves esportives formin part només de les finals d'un campionat de les Illes Balears A la resta de proves esportives la FBME pagarà només el 50 per cent de la quantia, igual que la resta d'entitats sense ànim de lucre, aquí també s'inclouen els Clubs.

És curiós veure que les Balears han inspirat a mitja Espanya a copiar les nostres taxes, com a exemple de recaptació, injusta i sense cap interès a esser reinvertida al medi natural, i justament ara les nostres illes anuncien que seran les primeres que les retiraran.

Un altre punt, que tant ens podria beneficiar o perjudicar al futur, es que a mitjans d'any la Conselleria va confirmar que el PORN de Tramuntana es canviaria, es faria un de nou, per fi. En aquest anunci es va donar un termini als Ajuntaments interessats per a presentar les seves al·legacions. La Federació ja s'havia adelantat un any amb les seves

al·legacions, amb una proposta coherent, cercant una harmonia entre esportistes i propietaris, i mitjançant un dossier de més de 500 pàgines.
Aquest mes de desembre s'han obert reunions per part de la Conselleria de Medi Ambient amb un procés participatiu, tal i com exigeix la Unió Europea, per a desenvolupar els plans de gestió dels Espais Natura 2000, en la qual la Federació es troba representada i present a les reunions per a l'interès dels esportistes federats. Vos anirem explicant regularment el fruit de les nostres reunions a través del Saig i xarxes socials.

Recentment ha augmentat la intenció, a diferents llocs, del tancament de zones i camins, com ara a Valldemossa, al Pla d'Es Pouet, o a trams inclosos al GR de Tramuntana, amb la intenció de cobrar per poder passar. La certesa és que la Federació deshomologara el GR si es confirma aquest fet.

Un altre punt confirmat és l'entrada en vigor del pagament de 10 euros per dia i persona a la zona dels Fraggel per part de l'Ajuntament de Bunyola, com ara altres taxes a la Comuna d'aquest municipi, que ha posat en marxa aquell consistori.
No deixam d'estar darrera d'aquestes agressions i lluitam per a que els esports de muntanya no siguin penalitzats i tractats com a actes delictius, sinó dins un marc regula tori i reconeguts dins de la mateixa Constitució Espanyola i diferents lleis i normes. Estem a l'espera de l'aprovació al 2014 de les normes estatals en aquest sentit, per a veure com responen els polítics mallorquins davant les nostres propostes per a regular l'esport dins un marc just i alhora respectuós amb el medi natural i amb els propietaris. Vos desitjam un feliç any nou. 

Arriba